Home
Programma 2019
Verslagen 2018
Ostana
Peelrand
Dwingelerhof
Starnmeer
Het bestuur
Natour 30 jaar
Jubileumboekje
Lid worden
Interessante links
Contact
Sitemap

 Natour weekend STARNMEER 7, 8 en 9 september 2018

Het laatste Natour weekend van 2018.
Alle weekenden hadden we goed weer, maar nu zag het er toch niet zo goed uit. Pieter en Loeke kwamen een dag later i.v.m. de vele regen.
Hannie en Gerard, de coördinatoren, waren 3x drijfnat geregend als ze op pad waren om iets uit te zoeken voor het weekend.

Op vrijdag waren alle equipes binnen, 9 in totaal.

Om 16.00 uur was de opening en was het droog, we konden gewoon buiten zitten, wel gekleed, maar toch.
Na het welkomstwoordje van voorzitter Hans, was het de beurt aan Hannie en Gerard om het programma toe te lichten. Echter we hadden nog geen programma. Wat bleek, doordat het zulk slecht weer was geweest hadden ze niet kunnen doen wat ze van plan waren en een route die op de planning stond, was te druk met autoverkeer. Zodoende was het niet verantwoord om met een groep te gaan fietsen.
Geen programma, wat zou dit worden?????

Zaterdag
10.00 uur koffie drinken in de kring. Daarna op de fiets richting het oosten.
Pieter en Loeke gingen niet mee, omdat we geen vastomlijnd doel hadden waar we elkaar konden ontmoeten. Vanwege het mindere weer gingen ze terug naar Leiden. Jammer, maar toch fijn dat we elkaar weer gezien en gesproken hadden.
Het was een open landschap en we fietsten een heel eind langs het kanaal, tot in Purmerend. Daar deden we boodschappen bij de Lidl, omdat Walter daar verse broodjes wilde kopen. Toen naar de markt waar we in het zonnetje van koffie en gebak hebben genoten. Ook de bebouwing was het bekijken waard, leuke geveltjes, mooie huizen.
Daarna ging het weer verder. Nu moest er harder worden getrapt, want de wind die we zo heerlijk in de rug hadden gehad, kwam nu van voren. Er stond veel wind en voor degenen zonder ondersteuning was het een flinke trap. Midden-Beemster was onze volgende stop. Ook weer zo'n leuke plaats. Daar hebben we onze boterhammetjes genuttigd.
Dan richting thuishaven, Starnmeer.

Aan de andere kant van het kanaal, dat we 's morgens hadden gefietst. Jan Roos had op een gegeven moment een zachte band, die werd opgepompt. Na 4 km was het weer mis. Zo is zijn band diverse malen opgepompt.

Na 9 km. kwamen bij het pontveer “Jan Hop” -Spijkerboor.
 Hier moesten we overvaren om weer op de Starnmeerdijk te komen. We konden niet allemaal tegelijk mee, dus wachtten we op elkaar. Terug op het terrein is de band van Jan geplakt en konden we terugkijken op een mooie fietstocht van 33 km.
's Avonds lekker in de kring geborreld, met de nodige hapjes, en later gegeten. In het clubhuis werden 's avonds diverse spelletjes gedaan, heerlijk zo'n onderkomen. We hadden de ruimte helemaal voor onszelf.

Zondag,
10.00 uur koffie drinken en daarna op de fiets naar de veerpont “Jan Hop”.
Jan Roos bleef “thuis”, hij voelde zich niet zo lekker.
We gingen naar Fort bij Spijkerboor.

Het fort is tegenwoordig eigendom van Natuurmonumenten en leden betaalden veel minder entreegeld. Nu ben ik al jaren lid van Natuurmonumenten en had mijn kaart niet bij me, maar de juffrouw bij de kassa geloofde me en ze gaf onze hele groep de ledenkorting. Dat was een leuke binnenkomer. Het fort is een onderdeel van de Stelling van Amsterdam. In 1887 is men met de werkzaamheden begonnen en in 1913 was het klaar. Het is dus al meer dan 100 jaar oud, maar in uitstekende conditie. Het heeft dienst gedaan als strafgevangenis, vluchtelingenkamp en als krijgsgevangenis van de Duitse Wehrmacht. Later als strafkamp voor politiek delinquenten (NSB) en als strafgevangenis voor dienstweigeraars ( politionele acties in Ned-Indië).  Nu staat het op de lijst van UNESCO werelderfgoed als onderdeel van de Stelling van Amsterdam.
We hebben de diverse slaapzalen gezien, het was erg interessant. We hebben er een flinke tijd doorgebracht.


In het kader van “Open monumentendag” kregen leden van Natuurmonumenten bij de koffie gratis appeltaart. Dit was dus voor ons allemaal. Heerlijk buiten gezeten. Het was inmiddels ook lunchtijd, maar als je gebak op hebt, dan hoef je dat nog niet zo nodig.
Weer op de fiets gingen we richting De Rijp. Een prachtig oud plaatsje. Je zou er zo even rond willen lopen, maar daar was geen tijd voor. Van De Rijp via Graft en West-Graftdijk naar de provinciale weg. Weer zo'n enorm recht stuk, dat heb je met al dat water, niet overal zijn er bruggen naar de overkant. De fietstocht werd uiteindelijk 25 km, een heel mooie tocht.
Het werd zowaar nog lekker weer, bij diversen ging de jas uit.
Terug op Starnmeer konden we zelfs uit de kleren, het was heerlijk.

 


Om 16.00 uur werd het weekend afgesloten en konden we terugkijken op een heel leuk weekend.
Wie had dat vrijdagmiddag kunnen denken.
Is het uiteindelijk toch nog goed gekomen.
Hannie en Gerard bedankt.
                                                                                             Paula Verspeek.  

 

to Top of Page

NATOUR | info@natour.nl